Cycle-Up realiseert eerste circulaire hub van Friesland

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Na jaren van plannen maken en maanden van verbouwen opent op maandag 11 maart 2024 de eerste circulaire hub van Friesland haar deuren: Cycle-Up HUB. Deze hub is de thuisbasis voor allerlei verschillende circulaire ondernemingen die unieke producten maken van onder andere lokale grondstoffen. Dit doen ze in samenwerking met de sociale werkplaats van Cycle-Up, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een waardevolle daginvulling hebben en werkervaring opdoen. Het doel van de Cycle-Up HUB is om door krachten te bundelen en nauw samen te werken meer impact te maken op milieu en maatschappij.

Foto Cycle-Up HUB

Het idee voor de Cycle-Up HUB ontstond bij Pottle, de circulaire onderneming waar van oude wijnflessen nieuwe drinkglazen en kaarsen worden gemaakt. Jeroen Dijkstra, mede-eigenaar van Pottle: ‘Met Pottle hergebruikten we in onze sociale werkplaats één afvalstroom, maar we kenden genoeg ondernemers die andere lokale afvalstromen verwerken tot producten. We dachten: wat nou als we allemaal samen op één plek zitten waar deze grondstoffen samenkomen en waar we gezamenlijk de reststromen verwerken tot nieuwe producten?’ Samen met Robin Alkema (eigenaar van Brownies & Downies in Leeuwarden) en Hille Jan Hellema werkte Jeroen de plannen voor de hub uit en benaderde andere circulaire ondernemers, die meteen enthousiast waren. De drie vonden een pand aan de Zwettestraat in Leeuwarden, waar Pottle, Fryslân Fungies en Stadshout Leeuwarden als eerste ondernemers hun intrek namen. Het idee van de circulaire hub werd werkelijkheid en kreeg de naam ‘Cycle-Up HUB’.

Pottle, Fungies en Owniez Flip Flops 

In de Cycle-Up HUB komen meerdere stedelijke, hernieuwbare grondstoffen samen, zoals: de oude flessen (voor Pottle), koffiedik van horecagelegenheden uit de stad en gekapte bomen. Het koffiedik is de grondstof waarop Fryslân Fungies oesterzwammen kweekt en in de circulaire meubelmakerij van Stadshout Leeuwarden worden van de boomstammen meubels gemaakt.

Ook Owniez Flip Flops neemt haar intrek in de hub, een slipperbedrijf waar je je eigen duurzame slippers kunt (laten) ontwerpen en produceren. De bedrijven delen hun ervaringen, werken nauw samen en hebben allen werkzaamheden voor de sociale werkplaats van Cycle-Up, waardoor waardevolle werkervaringen worden opgedaan met allerlei vakgebieden. Jeroen: ‘Onze droom was om lokale reststromen te verwerken tot waardevolle grondstoffen en producten te maken op een sociale en inclusieve manier. Met Cycle-Up is dit uitgekomen. Hier kunnen we met gelijkgestemden handen en voeten geven aan het werkelijk maken van een circulaire economie. Samen maken we van niets iets. We bewijzen  dat het anders kan, met mensen die -net als onze grondstoffen- eerder niet altijd de waardering kregen die ze verdienen.’

Ruimte genoeg voor andere duurzame ondernemers

De eerste helft van het pand is gevuld, maar er is in het tweede deel nog ruimte genoeg voor andere duurzame ondernemers. Nieuwe en bestaande initiatieven zijn dan ook welkom bij de Cycle-Up HUB. Naast een samenwerkingsplek voor duurzame ondernemingen, is de Cycle-Up HUB een evenementenlocatie voor inspiratiesessies, vergaderingen en conferenties. Tevens is er ruimte voor scholen om aan duurzaamheidsvraagstukken te werken en achter de schermen te kijken bij de duurzame ondernemers. ‘We laten zien dat een duurzaam businessmodel op basis van restmaterialen niet alleen mogelijk, maar ook succesvol is. Onze bedrijven groeien, waardoor onze impact meegroeit. Zo kunnen we samen het verschil maken.’ 

Kom naar de opening!

Meer informatie over de opening vind je in onze agenda.

 

Dit project draagt bij aan de doelstellingen uit het  Europese subsidieprogramma EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling): de RIS3-transitie. Hierin staan transities centraal die belangrijk zijn voor Noord-Nederland, zoals ‘van een lineaire naar een circulaire economie’  en ondersteunt ondernemers in het benutten van kansen binnen transitie die belangrijk zijn voor NNL. 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.